Titel | In de borinage
Een gebouwencomplex steekt donker af tegen de oranjegekleurde ochtendhemel. Links in de voorgrond lopen een vrouw en jong meisje langs een houten kar. Het meisje valt op door haar witte mutsje en omslagdoek. Ook midden voor het gebouw zijn twee vrouwenfiguren te herkennen aan hun lichte kledingstukken. Verder vallen zij bijna weg tegen de donkere groenen, grijzen en bruinen van de ondergrond. Het geheel is schetsmatig geschilderd met zichtbare en soms dikke verftoetsen.
Prominent in deze voorstelling is de mijnbouwinstallatie. Deze bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder een machinehuis en ketelhuis. Hierin bevinden zich de onderdelen van een stoommachine, zoals de Britse uitvinder Thomas Newcomen die in 1705 ontwierp. De hier afgebeelde mijnbouwinstallatie stond in de Borinage, een Belgische landstreek waar sinds de achttiende eeuw veel steenkool werd gedolven.
Veel kunstenaars kiezen in de loop van de negentiende eeuw, het tijdperk van de industriële revolutie, voor dergelijke alledaagse onderwerpen. Ook Bosboom gebruikt dit onderwerp, al is het bij wijze van uitzondering. Hij staat vooral bekend om zijn schilderijen en aquarellen van kerkinterieurs. Van deze pompinstallatie in de Borinage maakte hij behalve dit schilderij ook een krijttekening en aquarel.
Dit werk is een bruikleen van Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.